En fortbildningsdag om praktisk vägledning i andlig urskiljning med hjälp av Ignatius av Loyola.
Att vara revisor inom Svenska kyrkan
Revisorerna har en viktig roll i församlingen, dels som fullmäktiges kontrollorgan, dels som demokratibevakare. Vi kommer att belysa båda dessa sidor. Dagen ägnas åt att beskriva revisorernas uppgifter och de krav som finns för hur arbetet ska utföras enligt regler i revisionslagen och kyrkoordningen.
Utbildningen utgår från revisionslagens och kyrkoordningens bestämmelser.
Pris för utbildningen: 2 800:-
Möjlighet finns att göra en intresseanmälan, klicka på "Läs mer".
Pedagogiskt arbete med bas i bibeln - vi inspirerar varandra in i finplaneringen av hösten.
Att göra barnkonsekvensanalys – utbildning/metodstöd.
Inspirationsdag för diakoner med sikte på att fördjupa själavårdsuppdraget utifrån de vänner och medvandrare vi möter i Bibelns texter.
Mer information: Kurser och arrangemang - Härnösands stift (svenskakyrkan.se)
Frågor: harnosandsstift.kurs@svenskakyrkan.se
För att boka rum mejla konferens@hallstaberget.se och uppge bokningsnummer 302463 för att ta del av förbokade rum, samt uppge ditt namn och egna fakturaadress. Drygt en månad före arrangemanget släpper hotellet lediga rum för övriga att boka.
Grundkurs i kyrkobokföring, regelverk och praktisk hantering.
Välkomna till en praktisk workshopdag där vi rustas och övar på att skriva debattartiklar. Under stiftskommunikatörers ledning får vi lära oss debattartikelns ABC och fördjupa oss kring skrivmetod med fokus på syfte och vad man vill åstadkomma. Vi kommer skriva enskilt men också arbeta tillsammans utifrån de olika ämnen som väljs. I mindre grupper kommer vi samtala om våra texter för att vässa dem ytterligare. Huvudfokus ligger på att lärande och att öva sig i skrivande, inte att alla ska hinna göra färdiga debattartiklar – men självklart går det att få stöd efter kursdagen för att färdigställa artiklarna
En utbildning om funktionsvariationer, med särskilt fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).
Digitala träffar där vi samlas kring olika ämnen inom det diakonala fältet, för att inspirera varandra genom att dela goda exempel och erfarenheter.
Kontakt: Stiftsdiakon Lena Bergman, 08-508 940 46, lena.bergman@svenskakyrkan.se
Vill du bli en drivande kraft för hållbara inköp och hållbar konsumtion i din församling/pastorat? Denna diplomerande utbildning rustar dig för att ta ledarrollen inom hållbara inköp och konsumtion och bidra till en mer hållbar värld.
Vi fokuserar särskilt på sådant som är kyrkospecifikt. Dagarna innehåller både teori och praktiska exempel.
Utbildningens innehåll • Kyrkoordningens regelverk kring ekonomi • Verksamhetsmål och verksamhetsplanering • Verksamhetsuppföljning – ekonomistyrning • Mallar och blanketter – hjälpverktyg
Välkommen till en fortbildningsdag om mötet med människor som lever i ekonomisk utsatthet, med fokus på helhet och hållbarhet – och med empowerment i sikte!
test
Ett tredagarsinternat där vi arbetar i praktiska övningar för rösten och hela kroppen i ett upplevelsebaserat lärande. Även återhämtning genom naturmeditation.
Grubbelklubben är en enkel och resurseffektiv metod för att samtala med ungdomar om livsfrågor i skolmiljö och andra sammanhang. Anmälan till respektive tillfälle längst ner på sidan.
Fördjupningsworkshop, frågeskrivarverkstad och nätverkande för dig som tidigare gått utbildning i Grubbelklubben. Observera att workshopen är flyttad fram en vecka från ursprungliga datumet. Den går istället av stapeln förmiddagen måndag 18:e november.
Att lära känna Kristi kärlek
Denna retreat är inspirerad av den pedagogik för det inre livet som Ignatius av Loyola utvecklade under 1500-talet och som har levt vidare sedan dess.
Du får bekanta dig med bibelmeditation och bön enligt ignatiansk tradition. Här finns övningar som vill hjälpa dig att upptäcka hur Gud redan finns i ditt liv. Du kommer att få vila i tystnaden med fokus på relationen till Gud.
Retreaten vänder sig både till dig med tidigare erfarenhet av retreat och till dig som provar på för första gången. Gemensamma vägledningar ges där bibeln, bönen och det inre livet berörs.
Detta är en tyst retreat som rymmer gemensam tidegärdsbön och mässor, undervisning och enskilda samtal med en av retreatledarna.
Den 25 oktober 2024 skickades skogsutredningen ut på remiss till alla församlingar, pastorat och stift för svar senast 25 februari 2025.
Stiftsstyrelsen Uppsala stift inbjuder kyrkoherdar, kyrkorådsordföranden samt sakkunniga inom mark- och skogsfrågor till informations- och samrådsmöten som ett led i att stödja församlingar och pastorat i beredningen av remissvaret.
Under informationsträffen går vi igenom vad som krävs för att bli diakon i Svenska kyrkan.
Vi ägnar dagen åt att gå igenom branschanpassningen. Vi tittar också på eventuella andra nyheter som kan vara intressanta och/eller kommer att påverka oss.
Inspirationshalvdag om klimatnöden och existentiell hållbarhet. Utveckla dina kunskaper och engagemang för klimatfrågan och existentiell hållbarhet.
Lysnnat till våra experters resonemang om vår plats i skapelsen, andlig/existentiell hållbarhet, beteenden, att vara en modig röst och barn och ungas delaktighet, allt med koppling till klimat och miljö!
En introduktion för dig som ska jobba med kyrkovalet.
Med kursen i klarspråk lär du dig hur du fångar din läsare med dina texter. Du ska helt enkelt bli en bättre skribent. Utbildningens längd: Ca en timme.
En introduktion till ämnet klimatanpassning – anpassad för Svenska kyrkans verksamhet.
Krister Stendahl Memorial Lecture hålls varje år till minne av Krister Stendahl, tidigare biskop i Stockholms stift och professor i bibelvetenskap vid Harvard Divinity School i USA. Han engagerade sig tidigt i religionsdialogen, framför allt mellan judar och kristna.
En kurs för dig som vill vara med och ta ansvar i gudstjänstlivet och underlätta för ett regelbundet gudstjänstliv i församlingen.
Kursen består av två helger, ett par digitala träffar och hemuppgift. Den första helgen är den 4-6 april 2025 på Aspnäs lägergård i Östervåla. Den andra helgen är den 5-7 september 2025 i Österbybruk.
Lokalförsörjningsplanering i Svenska kyrkan Utbildningens längd: 3 h 30 min
Under tre fortbildningsinternat kommer vi att fortsätta att förankra och fördjupa arbetet med kroppens visdom för att ni ska kunna förverkliga det ni vill i ert arbete.
Endast för anställda, ideella och förtroendevalda i Härnösands stift.
Förkortad e-utbildning i Microsoft 365 anpassad till Svenska kyrkans användarregler. För förtroendevalda, kyrkogårdsarbetare, vaktmästare och andra roller som endast jobbar med Microsoft 365 via webbläsare och mobilen.Utbildningens längd ca 30 min.
Vi inbjuder både nya och erfarna användare av Modell för särredovisning av begravningsverksamhetens intäkter och kostnader till en digital halvdagsutbildning. Kursen innehåller både en översiktlig repetition av begravningslagstiftningen och en genomgång av modellen. Vi erbjuder denna kurs som digital halvdagsutbildning. Kursen är kostnadsfri men om du inte avbokar eller överlåter din plats till en ersättare om du själv inte kan delta debiteras en no show-avgift om 450 kr.
Syftet är att ge styrelse och ledning redskap inför omprövningen av målkapitalet.
Mötesplats stift och student (MSS) syftar till en ökad kännedom om det stift man tänker sig att vara verksam i samt ger tillfälle till möte med blivande kyrkomedarbetare inom andra yrkesgrupper.
En utbildning om nomineringsgrupper och Grupp- och kandidatsystemet.
- Berättelserna och språket
Föreläsningar och gruppsamtal om lärande och undervisning bland barn och unga i församlingen. Gemensamma pass och valbara workshops
Frukostsamtal om det pedagogiska arbetet inom Stockholms stift.
Biskop Andreas Holmberg bjuder in till en dag med det pedagogiska uppdraget i fokus.
Personligt vägledd retreat i tystnad med mycket tid för egen bön och reflektion, dagligt samtal med en andlig vägledare och daglig mässa. Anmälan till respektive retreat längst ner på sidan.
Svenska kyrkans medarbetare har en viktig uppgift i att agera för att skydda barn, bland annat genom anmälningsskyldighet vid oro om att barn far illa. Denna utbildning är till för att öka kompetens och göra oss modigare! Utbildningen kan genomföras enskilt, i mindre grupp eller i hela arbetslaget. Bäst är att så många som möjligt i arbetslaget går utbildningen och samtalar om den med varandra, så att det blir en kunskap som bärs tillsammans. Samtliga medarbetare i Svenska kyrkan har anmälningsskyldighet, därför är detta viktig kunskap för alla – dessutom är det kunskap som är användbar i alla sammanhang där vi möter barn, även i våra privatliv. På startsidan i utbildningen finns färdiga upplägg för hur man kan genomföra utbildningen i par, mindre grupp eller stor grupp.
Vilken betydelse har våra kyrkliga kulturminnen för vår nationella identitet och hur ser vi till att vi tar hand om dem även i kristider? Hur har kulturminnen behandlats i kris och konflikt i vår omvärld?
Att dela ut sorgpåsar är ett sätt för församlingar att uppmärksamma och stödja sörjande barn och tonåringar. Under denna digitala inspirationsträff får du veta mer om hur man går tillväga.
Stockholms stift arrangerar varje vår inspirationsdagar och sommarkurs för blivande kantorer i samarbete med Marie Cederschiölds högskola. tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola. Anmälan till respektive tillfälle längst ner på sidan.
Syftet med miljöutbildningen är att ge anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkan en gemensam förståelse för vår tids miljöutmaningar och hur de kopplar till Svenska kyrkans verksamhet och identitet. Utbildningens längd: cirka 1 timme.
Inspiration, fördjupning och bildning om kyrkorelevant forskning för medarbetare i Stockholms stift. Teologiska torsdagar är ett samarbete mellan Stockholms stift och Katedralakademin, Stockholms domkyrkoförsamling. Varje teologisk torsdag avslutas med Stiftsmässa i Storkyrkan kl. 12.
Teologiskt fönster återkommer 2–3 gånger per termin och innehåller en föreläsning kring ett aktuellt teologiskt ämne och samtal i grupp och gemensamt utifrån föreläsningen.
I Svenska kyrkan har vi olika sorters tystnadsplikt beroende på yrke, frivillig medarbetare, förtroendevalda och av situation.I de här filmerna föreläser biskop emeritus Esbjörn Hagberg om de olika tystnadsplikterna och dess skillnader för att öka kunskapen och förståelsen.Utbildningens längd:För präster: 23:45 minFör diakoner: 12:45 minFör alla medarbetare i Svenska kyrkan samt förtroendevalda och frivilliga medarbetare: 24:00 min
Är du inventarieansvarig och undrar vad som förväntas av dig? Med denna kurs vill vi förtydliga vad uppdraget innebär och inspirera dig som förtroendevald att vara inventarieansvarig.
Svenska kyrkan Luleå stift har tillsammans med nationell nivå har tagit fram e-utbildningen Uppdrag: Diakoni. Utbildningen vänder sig till förtroendevalda och andra intresserade av verksamhetsområdet Diakoni. Utbildningens längd: ca 15 min
En utbildning om valdistriktsindelning för valnämnd och församling.
En utbildning om valnämndernas uppdrag och ansvar.
Utbildning i digital tillgänglighet för redaktörer och uppdragsgivare.Utbildningens längd: 20 min
Unga vuxna präglas av bristande kontakt med kyrkan och tror att kyrkan är för den som är kristen eller säker på sin tro. Hur närmar man sig en grupp människor som tycker att det är bra att kyrkan finns, men själva inte haft någon större kontakt? Om första kampanjen till unga vuxna - med förarbete, insikter och kampanjidé.
Magdalena Widmark, analysansvarig kommunikationsavdelningen Kyrkokansliet, beskriver åldersgruppen och vad som utmärker generationen. Vidare får vi presenterat den nationella kommunikationskampanjen och därefter ett samtal om hur Luleå stifts församlingar kan ansluta till kampanjen och stiftets kommande kommunikationssatsningar riktade till unga vuxna.
Varmt välkommen till digital introduktion av den utökade verktygslådan för diakoniworkshops!
Syftet med utbildningen är att öka kunskapen kring våld i nära relationer hos anställda i Svenska kyrkan. Du som anställd ska få verktyg för att förebygga våld och att bemöta och agera i mötet med människor som är utsatta.Utbildningens längd: En arbetsdag.