Att vara revisor inom Svenska kyrkan
Revisorerna har en viktig roll i församlingen, dels som fullmäktiges kontrollorgan, dels som demokratibevakare. Vi kommer att belysa båda dessa sidor. Dagen ägnas åt att beskriva revisorernas uppgifter och de krav som finns för hur arbetet ska utföras enligt regler i revisionslagen och kyrkoordningen.
Utbildningen utgår från revisionslagens och kyrkoordningens bestämmelser.
Pris för utbildningen: 2 800:-
Möjlighet finns att göra en intresseanmälan, klicka på "Läs mer".
Pedagogiskt arbete med bas i bibeln - vi inspirerar varandra in i finplaneringen av hösten.
Att göra barnkonsekvensanalys – utbildning/metodstöd.
Utbildningen vänder sig tilldig som behöver grundläggande pedagogik och/eller teologi i ditt uppdrag som församlingsmedarbetare för barn och familj (barn i åldrarna 0-12 år).
Välkommen på en prova på helg i kroppsburen andakt den 24–26 oktober på Lilleskogs kursgård i Alingsås, där vi fokuserar på hur det är att leda kroppsburen andakt i Heliga danser-tradition.
Mer information: Kurser och arrangemang - Härnösands stift (svenskakyrkan.se)
Frågor: harnosandsstift.kurs@svenskakyrkan.se
För att boka rum mejla konferens@hallstaberget.se och uppge bokningsnummer 302463 för att ta del av förbokade rum, samt uppge ditt namn och egna fakturaadress. Drygt en månad före arrangemanget släpper hotellet lediga rum för övriga att boka.
Välkomna till en praktisk workshopdag där vi rustas och övar på att skriva debattartiklar. Under stiftskommunikatörers ledning får vi lära oss debattartikelns ABC och fördjupa oss kring skrivmetod med fokus på syfte och vad man vill åstadkomma. Vi kommer skriva enskilt men också arbeta tillsammans utifrån de olika ämnen som väljs. I mindre grupper kommer vi samtala om våra texter för att vässa dem ytterligare. Huvudfokus ligger på att lärande och att öva sig i skrivande, inte att alla ska hinna göra färdiga debattartiklar – men självklart går det att få stöd efter kursdagen för att färdigställa artiklarna
En utbildning om funktionsvariationer, med särskilt fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).
Det var så trevligt förra året så även i år vill vi bjuda in er diakoner och diakonimedarbetare till en afterwork på Stiftskansliet. Vi bjuder på snacks och alkoholfri cider och tillsammans bjuder vi varandra på trivsamt sällskap.
Vi fokuserar särskilt på sådant som är kyrkospecifikt. Dagarna innehåller både teori och praktiska exempel.
Utbildningens innehåll • Kyrkoordningens regelverk kring ekonomi • Verksamhetsmål och verksamhetsplanering • Verksamhetsuppföljning – ekonomistyrning • Mallar och blanketter – hjälpverktyg
.
Digital upptaktsträff
26 maj 2026 kl. 13:30 – 15:30
Internat start 11:00 dag 1 och avslut 15:30 dag 3.
Kurstillfälle 1: 8-10 september 2026 -Berättelsen om mig själv Kurstillfälle 2: 24-26 november 2026 -Berättelsen om mig själv och andra Kurstillfälle 3: 23-25 februari 2027 -Berättelsen om mig själv och Gud Kurstillfälle 4: 18-20 maj 2027 -Berättelsen om mig själv som själavårdare
Mellansels folkhögskola
Präster och diakoner, som varit i tjänst minst två år, från Härnösands stift och Luleå stift.
För mer information; 8-10 sep 2026, Ettårig fortbildning i själavård 2026-2027 -för präster och diakoner, 1 (4), Mellansel - Härnösands stift
test
En helg med möjlighet till andlig fördjupning genom bibelsamtal, meditation, retreat inslag, samtal om tro och liv, bön och gudstjänst. Dagar för livsmod.
Grubbelklubben är en enkel och resurseffektiv metod för att samtala med ungdomar om livsfrågor i skolmiljö och andra sammanhang. Anmälan till respektive tillfälle längst ner på sidan.
Under informationsträffen går vi igenom vad som krävs för att bli diakon i Svenska kyrkan.
En introduktion för dig som ska jobba med kyrkovalet.
Endast för anställda, ideella och förtroendevalda i Härnösands stift.
Med kursen i klarspråk lär du dig hur du fångar din läsare med dina texter. Du ska helt enkelt bli en bättre skribent. Utbildningens längd: Ca en timme.
En introduktion till ämnet klimatanpassning – anpassad för Svenska kyrkans verksamhet.
Välkommen till Kraftsamling mot gängkriminalitet – en förmiddag där vi kommer få lyssna till föreläsare som ger oss fördjupad kunskap om samhällsläget och inspiration till att samtala vidare om hur församlingarna kan fördjupa sitt våldsförebyggande arbete.
Fördjupningsdag i ignatiansk andlig vägledning: allt till Guds större ära, kontemplativ i handling, det största och det minsta. En fortbildningsdag om ignatiansk andlig vägledning
En kurs för dig som vill vara med och ta ansvar i gudstjänstlivet och underlätta för ett regelbundet gudstjänstliv i församlingen.
Kursen består av två helger, ett par digitala träffar och hemuppgift. Den första helgen är den 4-6 april 2025 på Aspnäs lägergård i Östervåla. Den andra helgen är den 5-7 september 2025 i Österbybruk.
Livslångt lärande i församlingen är en utbildning som ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande.
Lokalförsörjningsplanering i Svenska kyrkan Utbildningens längd: 3 h 30 min
Orgelspelarkurs för både nybörjare och de som kommit längre. Alla får lektioner på sin nivå. Kursen innehåller även sånglektion och körsång.
En serie webbinarier, där vi går igenom kommande söndags predikotexter och får input kring någon fråga som rör predikans teologi och praktik. Predikofönstret vill bidra till återkommande reflektion kring predikan, till fördjupning i predikans hantverk och till utbyte mellan präster i Luleå stift kring uppdraget som förkunnare.
Under tre fortbildningsinternat kommer vi att fortsätta att förankra och fördjupa arbetet med kroppens visdom för att ni ska kunna förverkliga det ni vill i ert arbete.
Vi inbjuder både nya och erfarna användare av Modell för särredovisning av begravningsverksamhetens intäkter och kostnader till en digital halvdagsutbildning. Kursen innehåller både en översiktlig repetition av begravningslagstiftningen och en genomgång av modellen. Vi erbjuder denna kurs som digital halvdagsutbildning. Kursen är kostnadsfri men om du inte avbokar eller överlåter din plats till en ersättare om du själv inte kan delta debiteras en no show-avgift om 450 kr.
Mötesplats stift och student (MSS) syftar till en ökad kännedom om det stift man tänker sig att vara verksam i samt ger tillfälle till möte med blivande kyrkomedarbetare inom andra yrkesgrupper.
En utbildning om nomineringsgrupper och Grupp- och kandidatsystemet.
Biskop Åsa inbjuder till Nyfiken på tjänst Välkommen till en dag med information om hur vägen till diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker och präst kan se ut. Dagen inleds med lunch på stiftskansliet i Luleå och under eftermiddagen möter ni biskop Åsa och de stiftsmedarbetare som arbetar med rekrytering/utbildning till kyrklig tjänst. Du som medarbetare är välkommen tillsammans med någon eller några som du ser bär en längtan och en kallelse och som du vill uppmuntra till tjänst i Svenska kyrkan.
Man behöver inte ha sverigefinsk verksamhet i sin tjänst däremot ska man gärna kunna finska för att delta på träffarna.
- Berättelserna och språket
Föreläsningar och gruppsamtal om lärande och undervisning bland barn och unga i församlingen. Gemensamma pass och valbara workshops
Frukostsamtal om det pedagogiska arbetet inom Stockholms stift.
Biskop Andreas Holmberg bjuder in till en dag med det pedagogiska uppdraget i fokus.
Hans-Jacob Dahl, tidigare direktor för pilgrimscentrum vid Dovre fjäll, berättar om sin långa erfarenhet av att undervisa barn och unga från förskola till åk 9 om St Olofs leden och pilgrimsandlighet i samverkan med för- och grundskola. Nina Garlöv, skaparen av materialet Pilgrimsbarn, berättar om sina erfarenheter kring att få barn i kyrkans miljö att upptäcka pilgrimens väg. Föreläsningar varvas med praktik, andaktsliv och vandring i Strömbäck- Kont naturreservat.
Pilgrimsvandring i fjällen efter Dag Hammarskjöldleden, Abisko-Nikkaloukta, 12-22km per dag.
Varmt välkommen till vandringsdagar i vacker fjällmiljö med andlig fördjupning och god gemenskap, där vi får gå i takt med våra tankar och livet självt. För dig som är ung vuxen 19-30 år
Kyrkoherdar och kyrkorådets ordförande i Uppsala stift bjuds in till presidiekonferens en gång om året.
Ett påskläger där deltagarna får vandra genom påskens drama tillsammans med Jesus
I den ignatianska vägledningstraditionen söker vi upptäcka hur Gud är närvarande i våra liv och hur Gud kallar oss till sig. Vi gör det genom att uppmärksamma oss på det som djupast sätt berör oss. Vi ställer frågor som: Vad längtar jag djupast sett efter? Vad ger mig liv? Vad får mig att växa och bli allt mer fri och mogen som människa? Genom frågor som dessa kan vi finna ledtrådar till vad Gud vill med våra liv. Fokus i denna uppmärksamhet är allt det som möter oss i livet. Men inte minst vänder vi oss till Bibeln genom att meditera över dess texter. I bibelmeditationen lever vi oss in i människors möten med Jesus och låter våra egna liv belysas av hans närvaro. I retreaten med personlig vägledning ges stort utrymme åt den egna bönen och bibelmeditationen. Varje dag möter du en av retreatens vägledare för reflektion över ditt liv, din tro och din bön.
Du behöver inte tidigare ha deltagit i en retreat med personlig vägledning för att anmäla dig på den här retreaten.
Stockholms stift arrangerar fyra dagars retreat i augusti förmiddag 21 aug – lunch 24 aug. på den katolska stiftsgården Marielund på Ekerö. I retreaten ingår personlig vägledning. Anmälan till respektive retreat längst ner på sidan.
Svenska kyrkans medarbetare har en viktig uppgift i att agera för att skydda barn, bland annat genom anmälningsskyldighet vid oro om att barn far illa. Denna utbildning är till för att öka kompetens och göra oss modigare! Utbildningen kan genomföras enskilt, i mindre grupp eller i hela arbetslaget. Bäst är att så många som möjligt i arbetslaget går utbildningen och samtalar om den med varandra, så att det blir en kunskap som bärs tillsammans. Samtliga medarbetare i Svenska kyrkan har anmälningsskyldighet, därför är detta viktig kunskap för alla – dessutom är det kunskap som är användbar i alla sammanhang där vi möter barn, även i våra privatliv. På startsidan i utbildningen finns färdiga upplägg för hur man kan genomföra utbildningen i par, mindre grupp eller stor grupp.
Stockholms stift arrangerar sommarkurs för blivande kyrkomusiker i samarbete med Västermalms församling.
Syftet med miljöutbildningen är att ge anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkan en gemensam förståelse för vår tids miljöutmaningar och hur de kopplar till Svenska kyrkans verksamhet och identitet. Utbildningens längd: cirka 1 timme.
Inspiration, fördjupning och bildning om kyrkorelevant forskning för medarbetare i Stockholms stift. Teologiska torsdagar är ett samarbete mellan Stockholms stift och Katedralakademin, Stockholms domkyrkoförsamling. Varje teologisk torsdag avslutas med Stiftsmässa i Storkyrkan kl. 12.
I Svenska kyrkan har vi olika sorters tystnadsplikt beroende på yrke, frivillig medarbetare, förtroendevalda och av situation.I de här filmerna föreläser biskop emeritus Esbjörn Hagberg om de olika tystnadsplikterna och dess skillnader för att öka kunskapen och förståelsen.Utbildningens längd:För präster: 23:45 minFör diakoner: 12:45 minFör alla medarbetare i Svenska kyrkan samt förtroendevalda och frivilliga medarbetare: 24:00 min
Svenska kyrkan Luleå stift har tillsammans med nationell nivå har tagit fram e-utbildningen Uppdrag: Diakoni. Utbildningen vänder sig till förtroendevalda och andra intresserade av verksamhetsområdet Diakoni. Utbildningens längd: ca 15 min
En utbildning för valnämnder och församlingar i vallokalssystemet period 2 och 3.
En utbildning om valnämndernas uppdrag och ansvar.
Utbildning i digital tillgänglighet för redaktörer och uppdragsgivare.Utbildningens längd: 20 min
Webbinarium om nya socialtjänstlagen och förändringar i socialförsäkringarna
Syftet med utbildningen är att öka kunskapen kring våld i nära relationer hos anställda i Svenska kyrkan. Du som anställd ska få verktyg för att förebygga våld och att bemöta och agera i mötet med människor som är utsatta.Utbildningens längd: En arbetsdag.